De geschiedenis van Bingo
Dat bingo een erg leuk spel is, hoeven we jou niet te vertellen. Maar wist je ook dat bingo al eeuwenlang een populair spel is? Voor de oorsprong van het spel moeten we terug naar het Italië van de 16e eeuw. Het spel kent dus al een geschiedenis van zo’n 500 jaar! Ben jij benieuwd hoe bingo ooit ontstaan is, wie de bingo uitvinder is en hoe het het spel geworden is dat wij tegenwoordig kennen? Wij doken in de bingo historie voor je en zochten het allemaal uit.
Voor het allereerste begin van de bingo geschiedenis gaan we terug naar het jaar 1530. In dat jaar werd het spel voor het eerst gespeeld als een soort nationale loterij voor de Italianen. Het spel heette toen ook nog Lotto en geen bingo. Wie de precieze bingo uitvinder was weten we niet, maar we weten wel dat de nationale loterij in handen was van de regering van Italië. De bedenker van het spel zal dus tot deze kringen behoord hebben. Het spel kende wel nog een andere vorm dan die we nu kennen, maar dat hier de basis voor het bingospel gelegd is valt niet te ontkennen.
Verspreiding naar andere Europese landen
Het lotto spelletje in Italië was erg populair. Rond 1770 begon het spel zich door Europa te verspreiden. Frankrijk was een van de eerste landen waar het spel werd overgenomen. Hier werd het Le Lotto genoemd en was het met name een spelletje voor de welgestelde elite. Nog wat later, in het midden van de 19e eeuw, werd het spel populair in Duitsland.
In Duitsland had bingo eerst met name een educatief doel. De bingokaarten werden gezien als een goede manier om kinderen de cijfers bij te brengen. Niet veel later werd het spel ook bij het grotere Duitse publiek populair.
De oversteek naar Amerika
Voor de bingo geschiedenis is het erg belangrijk dat het spel in Amerika terecht kwam. Het spel werd hoogstwaarschijnlijk door een Duitse handelaar meegenomen naar de Verenigde Staten. Hier sloeg het spel al snel aan. Het spel werd hier gespeeld met bonen, die gebruikt werden om de nummers op de kaarten mee af te dekken. Het spel kreeg hierdoor de naam Beano.
Tussen Beano en het huidige bingo zitten nog wel een paar verschillen. Het spel werd dus gespeeld met bonen, maar ook de bingo ballen waren nog niet present. In plaats daarvan werden er houten schijfjes met cijfers uit een sigarenkist gehaald. De bingo ballen die wij tegenwoordig kennen, werden pas later geïntroduceerd.
Meer bingokaarten nodig
In Amerika werd Beano al snel heel erg populair. Rond 1930 probeerde de speelgoedhandelaar E. Lowe het spel te verkopen. Dit leverde echter al snel een probleem op. Er waren per spel namelijk maar 24 bingokaarten met verschillende nummers. Hierdoor waren er per spel vaak meerdere winnaars. Met behulp van wiskundige formules werd het aantal unieke bingokaarten daarom flink verhoogd, naar zo’n 6000 combinaties. Later lukte het zelfs om het aantal unieke combinaties op de kaarten te verhogen naar bijna 1,5 miljoen. Dat aantal wordt tot op de dag van vandaag gebruikt.
In deze tijd veranderde Beano ook van naam. Het verhaal gaat dat iemand tijdens een potje Beano zo enthousiast was met een volle kaart, dat er Bingo! geroepen werd. Lowe was hierbij en besloot het spel vervolgens onder een nieuwe naam verder te laten gaan.
Nieuwe technieken en een nog groter publiek
Door het enorme aantal combinaties dat nu op bingokaarten kon worden gebruikt, was het spel klaar om uitgerold te worden naar het grote publiek. En dat gebeurde ook. Er werden steeds vaker grote bingo evenementen georganiseerd, in Amerika en daarbuiten. Bingo werd in de 20e eeuw zo een echt fenomeen. Nieuwe technieken, bijvoorbeeld om de balletjes te trekken, zorgden ervoor dat bingo steeds moderner werd.
Bingo was ondertussen ook uitgegroeid tot een echt sociaal spel. Bingo middagen of -avonden werden steeds vaker georganiseerd en mensen zagen het echt als uitje. Ook in bijvoorbeeld verzorgingstehuizen sloeg bingo erg goed aan. Het leuke, simpele spel was goed toegankelijk voor iedereen. Precies dat zorgde voor het grote succes van bingo.
Online bingo: het nieuwste hoofdstuk van bingo
Tegenwoordig wordt bingo niet meer alleen in zaaltjes en op evenementen gespeeld, maar is het ook online te spelen. Er zijn online verschillende versies van het spel te spelen. 90-ball bingo en 75-ball bingo zijn de meest populaire versies. Juist doordat bingo tegenwoordig online gespeeld kan worden, maakt het spel erg toegankelijk voor veel verschillende spelers. Een bingokaart kost vaak weinig en het spel kan waar je ook bent gevolgd worden.
Om de sociale factor van bingo ook online levend te houden, is het bij Tombola mogelijk om met medespelers te chatten. Een gezellige chatmoderator houdt het gesprek gaande en leidt alles in goede banen. Als je geen zin om mee te chatten is het natuurlijk niet verplicht, maar voor de spelers die het wel gezellig vinden voegt het zeker wat extra’s toe aan het online bingo spelen.
De toekomst van bingo
Nu we de bingo historie in vogelvlucht in kaart hebben gebracht, is het tijd om naar de toekomst van dit populaire spel te kijken. De lange bingo geschiedenis laat wel zien dat bingo een tijdloos spel is. Mensen in de 16e eeuw vonden het spel al leuk en ook nu, in de 21e eeuw, is bingo nog steeds een groot succes. De kans dat het spel ooit zal verdwijnen is dan ook erg klein.
Wij verwachten dat online bingo spelen in de komende jaren alleen nog maar populairder zal worden. Maar ook fysiek bingo spelen zal niet snel verdwijnen. Mensen blijven het gezellig vinden om samen te komen voor een potje bingo. Daarom zullen ook de fysieke bingo evenementen zeker niet verdwijnen. Het kan wel zijn dat er in de komende jaren nog nieuwe varianten van het spel op de markt komen. Ook kan het goed zijn dat nieuwe technieken het online bingo spelen nog verder verfijnen. Maar in de basis zal bingo het geliefde spel blijven dat al zo’n 500 jaar gespeeld wordt!